Re-open Europe. Portalul online al Uniunii Europene privind calatoriile in timpul pandemiei COVID-19

Re-open Europe. Portalul online al Uniunii Europene privind calatoriile in timpul pandemiei COVID-19

Nu cred ca exagerez atunci cand spun ca aceasta pandemie COVID-19 ne-a lovit pe si noi, cei care ne-am facut un mod de viata din a calatori constant, destul de serios. Intai am ramas fara destinatiile preferate ca Italia, Spania sau Marea Britanie, de care aveam nevoie chiar si pentru un simplu tranzit catre tari mai indepartate.

Apoi s-au inchis granitele si cu acestea s-a spulberat orice optiune de city break sau vacanta externa in aceasta primavara. Intr-un final am ajuns chiar sa fim fortati sa stam in case saptamani intregi, fara ca macar sa ne putem bucura intre timp de frumusetile tarii noastre. Ce sa mai zic, nici la muzeul din centru nu puteai merge.

Toate aceste excursii pe care nu le-am mai facut, toate aceste planuri si visuri ruinate s-au tot adunat, iar acum isi cer partea, vor sa fie auzite si mai ales ascultate si duse la un bun sarsit. Nu stiu de voi, dar eu tot verific oferte pe Skyscanner si ma oftic rau de tot cand vad ce preturi derizorii sunt la unele destinatii acum interzise.

Dar volatilitatea ramane problema principala care impiedica aceste calatorii, chiar si in spatiul european, pe care eu il consider stabil si bine organizat. Faptul ca trebuie sa caut destul de mult pentru a gasi informatiile care ma intereseaza referitor la destinatie este un pic contraintuitiv, mai ales cand informatiile nu sunt actualizate la timp.

Re-open Europe

Pentru a sustine calatoriile in spatiul UE, si implicit sectorul turismului care a fost grav afectat de pandemie, Comisia Europeana a creat un portal online special, cu informatii actualizate privind fiecare tara din blocul comunitar. Il poti accesa la reopen.europa.eu.

Acesta ofera informatii in timp real privind situatia din fiecare tara, despre controlul vamal, mijloacele de transport disponibile pentru a ajunge in tara respectiva si ce servicii vei gasi deschise odata ajuns acolo (hoteluri, restaurante, atractii etc.).

De asemenea, portalul cuprinde si alte informatii practice precum restrictii de calatorie, masuri de sanatate si siguranta publica, asa cum sunt distantarea sociala sau purtarea mastilor. Ideea este ca portalul sa dea calatorilor posibilitatea de a lua o decizie responsabila si bine documentata in legatura cu viitorul concediu pe teritoriul european.

Initiativa este parte dintr-un proiect mai amplu care incearca sa restabileasca increderea cetatenilor europeni in calatorii, in contextul pandemiei COVID-19. In acelasi timp, s-au trasat deja calendare de relaxare a restrictiilor si au fost puse in aplicare masuri pentru prevenirea imbolnavirii celor care isi petrec vacanta in afara tarii unde locuiesc.

Cum il folosesc

Accesaza adresa web reopen.europa.eu. Se va deschide pagina principala a portalului, de unde poti selecta din lista tara care te intereseaza. Tine cont ca acest website contine strict informatii referitoare la teritoriul Uniunii Europene. Cu toate acestea, exista si informatii referitoare la cei care sosesc dintr-o tara din afara spatiului european, in caz ca doresti sa tranzitezi.

In pagina de detaliu vei vedea harta cu situatia fiecarei tari in raport cu destinatia aleasa. Pentru a usura intelegerea, acestea sunt colorate cu verde, galben sau rosu, in functie de riscul pe care tara destinatie il asociaza cu turistii sositi din tara respectiva.

Informatiile care te intereseaza sunt grupate in patru sectiuni, prezentate in partea dreapta a paginii. Acestea sunt Informatii, Deplasare, Servicii si Sanatate si Siguranta. In cadrul fiecarei sectiuni vei gasi si o serie de iconite, care si ele pot fi colorate pe principiul descris mai sus. Daca doresti informatii detaliate va trebui sa dai click pe cea care te intereseaza.

Eu m-am uitat pe acest portal si mi se pare foarte util. Cum situatia se poate schimba de la o saptamana la alta este important sa ai un spatiu unde stii ca gasesti intotdeauna cele mai noi informatii si mai ales ca acestea sunt corecte. Asa ca va recomand sa il folositi si voi si sa dati mai departe celor care nu au auzit inca de el.

Calatorii cat mai multe si in deplina siguranta va doresc Nomazilor!

Leave a Reply